|
|
Lån  


 
Annonce:


Diamant
Diamant ((Græsk): admās for ubetvingelig) er et gennemsigtigt mineral bestående af kulstof. Diamant er det hårdeste kendte mineral (10 på Mohs’ hårdhedsskala) og kan derfor kun slibes med diamantstøv.

Som ædelsten kan diamanter være af høj værdi og bruges typisk til smykker. Diamanten prissættes ud fra det, der på engelsk populært kaldes de 4 C’er, nemlig:

Carat: Karat. En karat er 0,20 gram, og målet stammer oprindelig fra kernen i frugten Johannesbrød. I gamle dage anvendtes disse kerner som lodder når man skulle måle hvor meget en diamant vejer, fordi kernerne altid vejede det samme.

Clarity; Klarhed. Næsten alle diamanter indeholder små partikler, som er kommet ind i diamanten, da den blev skabt fra naturens hånd. Hovedreglen er, at jo mindre antal partikler der er i en diamant og jo mindre partiklerne er, jo højere er prisen. Det skyldes, at partiklerne dels kan være med til at begrænse den måde som diamanten kan slibes på, og dels at partiklerne kan være med til at ødelægge lysgennemstrømningen i diamanten, så den bliver "grå" eller kedelig at se på.

Colour; Farve. Diamanter findes i alle mulige farver, men langt de fleste er svagt gullige eller brunlige. De helt klare diamanter er mere sjældne, og derfor også mere kostbare. Og så er der spørgsmålet om de såkaldte fantasy-diamonds. Det er diamanter, som har en helt speciel farve, eksempelvis blå, rød eller pink. De er ekstremt sjældne, og derfor også meget kostbare. Mange af de kostbareste og mest kendte diamanter i verden er fantasy-diamonds.

Cut; Slibning: Uden slibning er diamanten bare en almindelig kedelig sten uden den helt store interesse. Det er slibningen som bringer skønheden frem i diamanten. Derfor har slibningen afgørende indflydelse på diamantens værdi.

Diamanter er dannet i over 150 kilometers dybde under et enormt tryk og er gennem diatremer (kraterrør) blevet ført op til jordskorpen. Diamanterne findes i bjergarten kimberlit.

En stor del af verdens diamanter kommer fra Sydafrika og Congo, men også Sibirien, Indien og Brasilien er store producenter.

Kategorier på sider:

Stenslibere Kantsten Sten smykker Metamorfe Kakkel Smykkesten Fordele og ulemper ved en sten belgning Slibning at sten Grundsten Kalksten Stabilgrus Ametyst smykker Sten armbnd Grus Typer af sten Brosten Magma Sten Jelingstenene Gode rd om sten Ametyst Diverse runesten Basalt Obelisk Aedelsten smykker Smaragd Fossil Rubin Sandsten Rav Diamant Diamant smykker Aedelsten Drypsten Sand Bjergart Monolit Rav smykker Natursten Sediment Marmor Byggesten Rubin smykker Granit brugskunst Stenbrud Marmor brugskunst Klippe Pizzasten Flintsten Stenalderen Runesten Granit Stonehenge Ler Smykker Rosettestenen Kensington runestenen Meteorit


 Du er her: Sten - Netannoncer Sten -