|
|
Lån  


 
Annonce:


Runesten
En runesten er en mindesten med runeindskrift. Der findes over tusinde runesten på trods af, at de fleste runesten i Danmark er forvitrede eller blevet brugt til andre formål i de sidste 900 år, og der er ikke lavet nye runesten i de sidste 700 år.

Der findes cirka 220 runesten i Danmark (inklusive Sydslesvig og Skåneland). I Sverige findes mere end 3000 runesten, i Norge næsten 70.

Desværre er sproget på runestenene ikke særligt godt kendt, så det er svært at læse og forstå, hvad der står på stenene. Særligt fordi indskrifterne er skrevet på et poetisk sprog som ellers ikke er bevaret.

Et udvalg af runesten:

Gørlevstenene ca. 800 og ca. 1000
Kallerupstenen ca. 826
Glavendrupstenen ca. 900, med danmarks længste runeindskrift
Haddeby-stenen 2 ca. 938
Haddeby-stenen 4 ca. 938
Den lille Jellingsten ca. 960
Sønder Vissing 1 ca. 965
Den store Jellingsten ca. 965
Haddeby-stenen 1 ca. 982
Haddeby-stenen 3 ca. 982
Rydsgårdstenen 900-tallet

Runesten i Nordamerika, som er yderst kontroversielle, da der ikke er beviser (pr. 2005) for at Vikingerne har været der:

Heavener-runestenen (Oklahoma)
Kensington-runestenen (Minnesota - Den mest omdiskuterede - iristet årstal 1362)
Poteau-runestenen (Oklahoma)
Roseau-runestenen (Minnesota - Kun aftryk haves i dag)
Shawnee-runestenen (Oklahoma)
Spirit Pond-runestenene (Maine - 3 stk i alt)

Kategorier på sider:

Stenbrud Kensington runestenen Fordele og ulemper ved en sten belgning Rav Sandsten Gode rd om sten Grundsten Flintsten Sand Jelingstenene Marmor Typer af sten Diverse runesten Bjergart Metamorfe Meteorit Sten Diamant Aedelsten Obelisk Granit brugskunst Monolit Ametyst Stonehenge Sediment Runesten Diamant smykker Magma Marmor brugskunst Kalksten Stenalderen Brosten Rosettestenen Grus Kakkel Sten armbnd Stenslibere Rav smykker Ametyst smykker Drypsten Slibning at sten Rubin Natursten Smaragd Stabilgrus Basalt Ler Smykker Pizzasten Rubin smykker Klippe Aedelsten smykker Fossil Sten smykker Smykkesten Kantsten Granit Byggesten


 Du er her: Sten - Netannoncer Sten -