|
|
|
|
|
|
|
|
Lån  


 
Annonce:


Runesten
En runesten er en mindesten med runeindskrift. Der findes over tusinde runesten på trods af, at de fleste runesten i Danmark er forvitrede eller blevet brugt til andre formål i de sidste 900 år, og der er ikke lavet nye runesten i de sidste 700 år.

Der findes cirka 220 runesten i Danmark (inklusive Sydslesvig og Skåneland). I Sverige findes mere end 3000 runesten, i Norge næsten 70.

Desværre er sproget på runestenene ikke særligt godt kendt, så det er svært at læse og forstå, hvad der står på stenene. Særligt fordi indskrifterne er skrevet på et poetisk sprog som ellers ikke er bevaret.

Et udvalg af runesten:

Gørlevstenene ca. 800 og ca. 1000
Kallerupstenen ca. 826
Glavendrupstenen ca. 900, med danmarks længste runeindskrift
Haddeby-stenen 2 ca. 938
Haddeby-stenen 4 ca. 938
Den lille Jellingsten ca. 960
Sønder Vissing 1 ca. 965
Den store Jellingsten ca. 965
Haddeby-stenen 1 ca. 982
Haddeby-stenen 3 ca. 982
Rydsgårdstenen 900-tallet

Runesten i Nordamerika, som er yderst kontroversielle, da der ikke er beviser (pr. 2005) for at Vikingerne har været der:

Heavener-runestenen (Oklahoma)
Kensington-runestenen (Minnesota - Den mest omdiskuterede - iristet årstal 1362)
Poteau-runestenen (Oklahoma)
Roseau-runestenen (Minnesota - Kun aftryk haves i dag)
Shawnee-runestenen (Oklahoma)
Spirit Pond-runestenene (Maine - 3 stk i alt)

Kategorier på sider:

Pizzasten Sandsten Drypsten Stenalderen Fossil Kantsten Rubin Typer af sten Sten armbånd Runesten Diamant Rav Natursten Klippe Sediment Slibning at sten Sten smykker Byggesten Granit brugskunst Marmor brugskunst Marmor Kalksten Diamant smykker Stenbrud Aedelsten Flintsten Hvordan dannes sten1111 Ametyst Hvor gamle er sten1111 Sten i haven Granit Sand Monolit Meteorit Smaragd Diverse runesten Grundsten Smykker Brosten Stonehenge Rav smykker Ler Smykkesten Rengøring af marmor Lovgivning Rosettestenen Grus Bjergart Stabilgrus Metamorfe Kensington runestenen Stenslibere Basalt Ametyst smykker Rubin smykker Aedelsten smykker Hvor kommer stenene fra1111 Gode råd om sten Fordele og ulemper ved en sten belægning Magma Jelingstenene Kakkel Obelisk
 
 
 Du er her: Sten - Have Sten - - Hvad er Sten en et   

Der tages intet ansvar for oplysningerne på denne side. Siden kan kun betragtes som vejledende.